maanantai 6. elokuuta 2018

Silmänräpäyksiä

Kuljet sateessa ja viimassa lapsen kanssa kaupasta kotiin. Teillä on vielä matkaa ja kassitkin ovat painavia. Alkaa väsyttää, ilmassa on kiukuttelua ja napinaa. Silloin muistat, kuka voisi auttaa.

Marjatta Kurenniemellä on useita satuja, joissa seikkailee keiju nimeltä Hassu Päähänpisto. Tutustuessani Kurenniemen tuotantoon ihastuin moniin hänen saduissaan eläviin olentoihin ja Hassu Päähänpisto tuntui tosi tarpeelliselta tuttavalta arjen elämään.

Siispä kotimatkalla kaupasta ryhdyt kertomaan lapselle tarinaa Juhasta ja Riitasta, joita harmitti lumessa ja tuiskussa tarpominen. Kuinka ollakaan keiju Hassu Päähänpisto kuuli tämän.

”Ja Hassu Päähänpisto naurahti itsekseen. Hän räpäytti silmiään - noin, ripsis - tiedäthän. Ja siinä samassa maailma muuttui aivan merkilliseksi. Valkoiset hanget muuttuivat siinä silmänräpäyksessä punaisiksi - eikä se ollut enää lunta ollenkaan, vaan mansikoita, meheviä, punaisia, tuoksuvia mansikoita. Ja niitä tulla pyrytti yhä lisää taivaan täydeltä.”

Jos Hassu Päähänpisto sattuisi teidän kauppamatkalle, mitä hän silloin tekisi? Osaisitko itse keksiä?

Hassu Päähänpisto on ystävä, joka tarjoaa iloa, ratkaisuja, mahdollisuuksia muuttaa asioita. Hänet kannattaa kutsua kylään ainakin silloin tällöin. Hänen yllytyksestään voidaan joskus tehdä asioita aivan päinvastoin kun tavallisesti. Vaikka syödä retkeillen pöydän alla, lukea iltasatukirjaa heti aamulla, pukea vaatteet hassusti jne.

Kun on Hassun Päähänpiston kaveri, ryhtyy itsekin saamaan kaikenlaisia hassuja päähänpistoja. Keksii kivoja yllätyksiä toisille, näkee hassuttelun ja huumorin tärkeänä elämässä.

Hassu Päähänpisto seikkailee ainakin seuraavissa saduissa:

Matka kauas maahan (Valistus 1956)
• Hassu Päähänpisto
• Hassu Päähänpisto ja perunanvarret (myös Pilvipaimenessa)
• Hassu Päähänpisto ja onkimies
• Hassu Päähänpisto ja Anna-Kaisa

Kuu omenapuussa (Valistus 1958)
• Hassu Päähänpisto lumipyryssä
• Hassu Päähänpisto navetassa

Varpusprinsessa (Valistus 1964)
• Hassu Päähänpisto Korvatunturilla

Marjatan satuja (WSOY 1992)
• Keiju Hassu Päähänpisto ja hallitus

Tämä viimeinen satu alkaa seuraavasti: "Voi olla, että sinä et usko keijukaisiin? Uskot enemmän sellaisiin asioihin kuin sähkö ja auto ja televisio? Mutta minä voin vakuuttaa, että sellainen keiju kuin Hassu Päähänpisto on olemassa. Olen itse tavannut hänet monta kertaa. Hänellä on sellainen taika, että kun hän räpäyttää silmiään - noin, räpsis, tiedäthän - silloin tapahtuu vaikka mitä. Olen varma, että sinullekin on sellaista sattunut. Hassu Päähänpisto on vallaton olento. Se lentelee kaikkialla ja saattaa yhtäkkiä räpsäyttää silmiään kenelle hyvänsä, vaikka presidentille. Ainakin kerran niin tapahtuikin, ja presidentti kiipesi oitis palmupuuhun. Se on ihan totta, se on valokuvassa. Ministereitä ja kansanedustajia ei Hassu Päähänpisto kunnioita senkään vertaa. Kuules kun kerron.”

Lopun sadusta voitte lukea itse. Toivottavasti innostuitte Hassun Päähänpiston ystäviksi. Ties vaikka itse saisitte hassuja päähänpistoja. Silmänräpäyksessä.

Kiti Hakkola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti